MARKET INDICATORS OF CHARUTINHO (Hemiodus spp.) PICKLE

Autores

DOI:

https://doi.org/10.52641/cadcajv9i2.264

Palavras-chave:

sensory analyses, acceptability, marinated, fish

Resumo

Fresh samples of charutinho (Hemiodus spp.) were used to prepare four fish pickles formulations: F1 = 55v4s, F2 = 55v5s, F3 = 45v4s e F4 = 45v5s), which differ in the percentual content of alcohol vinegar and common iodized salt, indicated by numbers before the letters “v” and “s” of formulations code. They were analyzed by 78 untrained judges as following indicators and hedonic scale: acceptability (seven points), purchase intention (five points), and consumption frequency (mixed scale). Mostly, the judges accepted the formulations with minor vinegar content (F3 and F4).  Of them, that with more salt content had the highest average.  This same formulation has the best notes as purchase intention and consumption frequency. The charutinho pickle showed promising results by market indicators. The formulation with minor vinegar and more salt is better for entrepreneurial initiatives.

Biografia do Autor

Luiz Monteiro dos Santos Junior, Universidade Federal do Oeste do Pará

Engenheiro de pesca pelo Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas (ICTA), Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA).

Bruno Kaleb dos Santos Almeida, Universidade Federal do Oeste do Pará

Engenheiro de pesca pelo Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas (ICTA), Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA).

Paulo Roberto Brasil Santos, Universidade Federal do Oeste do Pará

Engenheiro de pesca; Mestre em Aquicultura e Recursos Aquáticos Tropicais; Doutor em Ciências Ambientais; Docente do Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas (ICTA), Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA).

Hérlon Mota Atayde, Universidade Federal do Oeste do Pará

Engenheiro de pesca; Mestre em Ciência de Alimentos; Doutor em Ciências Pesqueiras nos Trópicos; Docente do Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas (ICTA), Universidade Federal do Oeste do Pará (UFOPA).

Referências

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS (ABNT). ABNT NBR ISO 8586: Análise sensorial – Guia geral para a seleção, treinamento e monitoramento de avaliadores selecionados e de especialistas ou experts. Rio de Janeiro: ABNT, 2016.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS (ABNT). ABNT NBR ISO 13299: Análise sensorial – Metodologia – Orientação geral para o estabelecimento de um perfil sensorial. Rio de Janeiro: ABNT, 2017.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS (ABNT). ABNT NBR ISO 6658: Análise sensorial – Metodologia – Orientações gerais. Rio de Janeiro: ABNT, 2019.

ANTONUCCI, M. C. et al. Fish consumers in the pioneer northern Region of the State of Paraná. Semina: Ciencias Agrárias, v. 38, n. 1, p. 165–174, 2017. DOI: 10.5433/1679-0359.2017v38n1p165

ATAYDE, H. M. et al. Efeito de farinhas espessantes na aceitabilidade do fishburguer de aruanã branco (Osteoglossum bicirrhosum). Científica, v. 48, n. 2, p. 51-57, 2021. DOI: 10.15361/1984-5529.2021v49n2p51-57

ATAYDE, H. M. et al. Testes de escala hedônica em pesquisas brasileiras sobre fishburgueres no período 2010 – 2020. Em: CORDEIRO, C. A. M.; SAMPAIO, D. S.; HOLANDA, F. C. A. F. (Org.). Engenharia de Pesca: aspectos teóricos e práticos – volume 4. Guarujá/SP: Editora Científica Digital, 2022, p. 154-170. DOI: 10.37885/220508901

BABIKOVA, J. et al. Nutritional, physical, microbiological, and sensory properties of marinated Irish sprat. International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 22, August, 2020. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2020.100277

BEGOSSI, A. et al. Fish consumption on the amazon: A review of biodiversity, hydropower and food security issues. Brazilian Journal of Biology, v. 79, n. 2, p. 345–357, 2019. DOI: 10.1590/1519-6984.186572

BISPO, E. DA S. et al. Processamento, estabilidade e aceitabilidade de marinado de vongole (Anomalocardia brasiliana). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 24, n. 3, p. 353–356, set. 2004. DOI: 10.1590/S0101-20612004000300008

BRASIL. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Aprova o “Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos” constante do anexo desta Resolução. Órgão emissor: ANVISA - Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Disponível em: <https://www.cidasc.sc.gov.br/inspecao/files/2019/01/RDC_12_2001.pdf>

BRASIL. Decreto 9013, de 29 de março de 2017 (e suas alterações). Dispõe sobre a inspeção industrial e sanitária de produtos de origem animal. Órgão emissor: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Disponível em:

CHANDRASHEKAR, T. et al. Utilization of trash fish for human consumption: Studies of the development of fish pickle from Nemiptreus japonicus. Fish Technol, v. 15, n. 2, p. 125–128, 1978. Disponível em: https://aquadocs.org/handle/1834/33409 . Acesso em: 30 abr. 2024

CHATHURIKA, H. G. D.; GINIGADDARAGE, P.; PREMAKUMAR, K.; AFREEN, S. M. M. S. Development of pickle from yellow fin tuna (Thunnus albacares) muscle and changes of nutritional content during storage. IN: 3RD INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE 2023, Proceedings ... Sri Lanka: Faculty of Agriculture, Eastern University, 2023, página 94-100. Disponível em: https://fag.esn.ac.lk/sites/default/files/2023-03/Proceedings%20of%20the%20ISA-2023.pdf . Acesso em: 05 mai. 2024.

DELBEM, A. C. B.; FANTINI, L. E.; LARA, J. A. F. Processo de marinação de filés de surubim. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2013. Disponível em: http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/98582/1/CT105.pdf . Acesso em: 30 abr. 2024.

FARIA JUNIOR, C. H.; RODRIGUES, D. B.; SILVA, G. M. Comercialização de pescado em restaurantes de balneários de Santarém e Belterra, Pará, Brasil. Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 2, p. 8932–8947, 2020. DOI: 10.34117/bjdv6n2-269

FIGUEIREDO, E. K. M. et al. Indicadores de viabilidade, produção e comerciais para o fishburguer de resíduos de mapará. Revista Ciencia y Tecnología, v. 16, n. 1, p. 60-66, 2023. DOI: 10.18779/cyt.v16i1.556

ISRA, L.; SURAIYA, S.; SALMA, U.; HAQ, M. Nutritional evaluation and shel-life study of mackerel tuna (Euthynnus affinis) fish pickle. Agriculture Research, v. 11, n. 2, p. 249-257, 2022. DOI: /10.1007/s40003-021-00559-7

LOPES, I. G.; FREITAS, T. M. Fish consumption in Brazil: state of the art and effects of the COVID-19 pandemic. Aquaculture, v. 574, 739615, 2023. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2023.739615

LOPES, I. G.; OLIVEIRA, R. G.; RAMOS, F. M. Perfil do consumo de peixes pela população brasileira. Biota Amazônia, v. 6, n. 2, p. 62–65, 2016. DOI: 10.18561/2179-5746/biotaamazonia.v6n2p62-65

MIELCAREK, K. et al. Proximal composition and nutritive value of raw, smoked and pickled freschwater fish. Foods, v. 9, 1879, 2020. DOI: 10.3390/foods9121879

MINIM, V. P. R. Análise sensorial: estudos com consumidores. 4. ed. Viçosa - MG: Editora da Universidade Federal de Viçosa, 2018.

ROMERO et al. Análise da gestão estratégica de marketing no setor comercial de pesca na cidade de Bogotá – Colômbia. International Journal of Professional Business Review, v. 9, n. 3, p. 1-20, 2024. DOI: 10.26668/businessreview/2024.v9i3.4535

SANTOS, L. D. et al. Sensory evaluation and yield of tilapia (Oreochromis niloticus) smoked fillets in rosemary (Rosmarinus officinalis) presence. Ciência e Agrotecnologia, v. 31, n. 2, p. 406–412, 2007. DOI: 10.1590/s1413-70542007000200021

SHENDERYUK, V. I.; BYKOWSKI, P. J. Salting and marinating of fish. Em: SIKORKI, Z. E. (Ed.). Seafood: resources, nutritional composition and preservation. Boca Raton, FL, (USA): CRC Press, 1990. p. 156–161.

SHIKHA, F. H. et al. Development of pickle from Thai pangus (Pangasianodon hypophthalamus) muscle and changes in it´s nutritional composition during storage. Journal of the Bangladesh Agricultural University, v. 16, n. 3, p. 545–552, 2018. DOI: 10.3329/jbau.v16i3.39455

TEMESI, A. et al. Perceived risk of fish consumption in a low fish consumption country. Foods, v. 9, 1284, 2020. DOI: 10.3390/foods9091284

VILLELA, P. T. M. et al. Salt preference is linked to hypertension and not to aging. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 113, n. 3, p. 392–399, 2019. DOI: 10.5935/abc.20190157

Downloads

Publicado

2024-05-21

Como Citar

Santos Junior, L. M. dos, Almeida, B. K. dos S., Santos, P. R. B., & Atayde, H. M. (2024). MARKET INDICATORS OF CHARUTINHO (Hemiodus spp.) PICKLE. Cadernos Cajuína, 9(2), e249232. https://doi.org/10.52641/cadcajv9i2.264

Edição

Seção

Artigos Interdisciplinares